Rostlinná výroba

Jelikož Japonsko je země velmi hornatá, orná půda pokrývá pouhých 11 % celkového povrchu. Přesto si Japonci dokáží vyprodukovat přibližně 70% potravin, které k životu potřebují. Zasluhuje se o to především rýže, která je základní složkou japonského jídelníčku.
Pěstuje se na více jak polovině orné půdy, o ten zbytek se dělí ovoce, cukrová třtina, čaj, zelenina (například Wasabi – velmi ostrý japonský křen zelené barvy ) nebo různé druhy koření.
K polím je třeba přivádět vodu. Spousta krátkých a divokých řek pramení i končí v horách, a tak často do nížin ani nedotečou. Na některé části orné půdy se voda nedostane. Na toky řek se proto napojují kanály, které vodu k polím přivádějí, a zavlažují je. Od 50. let vzrůstá chov zvířat hlavně skotu, prasat a drůbeže.

Živočišná výroba

Rybolov

Ryby jsou pro Japonce základní součástí jídelníčku. Japonsko vlastní největší rybářskou flotilu na světě a v počtu vylovených ryb má světové prvenství. Japonsko je také jednou z mála zemí na světě, kde je povolen lov velryb. Mezi tradiční japonská jídla patří pokrm z ryb – suši.